Biljka koja čisti organizam – sremuš leči otvorene rane i prevenira kancer

Biljka sremuš u narodu je poznata i pod nazivom divlji beli luk. Uglavnom raste u višim planinskim predelima, međutim, sve je više ljudi koji je gaji i u baštama. Karakteriše je jaka aroma i ljutkast ukus. Raste samo u proleće i poznata je i kao Medveđi luk jer je to prva bljka koju mdved jede nakon što izađe iz hibernacije.

Sremuš – lekovita svojstva

Biljka sremuš je bogata mineralima i vitaminom C, tako da može pomoći kod raznih zdravstvenih problema. Listovi sadrže veću količinu vitamina C, nego lukovica, tako da se ljudi uglavnom opredeljuju za upotrebu listova sremuša.

Za visok holesterol i pritisak – listovi sremuša, dok su još uvek mladi, zbog prisustva blagotvornih minerala, preporučuju se osobama koje pate od visokog nivoa holesterola i trigliceida u krvi, i od visokog krvnog pritiska. Ova biljka povoljno deluje na arterije i može sprečiti aterosklerozu.

Za upale i infekcije – konzumiranje svežeg sremuša blagotvorno deluje i na parazite u crevima, štiti creva od iritacija, a takođe štiti organizam od prehlada i gripa. Pomaže u lečenju bronhitisa, jer pročišćava disajne puteve, olakšava disanje i smanjuje kašalj.

Za čir na želucu i gastritis – konzumiranje sremuša preporučuje se osobama koje imaju problema sa želucem. Deluje umirujuće na iritiran želudac i na bolove koje uzrokuje čir.

Za srce – ova biljka ima sposobnost da širi krvne sudove, tačnije čini ih elastičnim, što pozitivno utiče na funkcionisanje srca. Sprečava infarkt, jer štiti srce, tako što jača i podmlađuje srčano mišićno tkivo.

Za kožu – u obliku kupke sremuš je idealan za sve one koji pate od problematične kože, upalnih procesa na koži, iritiranosti kože, ekcema i dermatitisa.

Čistač organizma – lekovita svojstva sremuša efikasna su i za pročišćavanje organizma od toksina. Tačnije, sremuš čisti jetru, bubrege, creva i žučnu kesu.

Pored navedenog, sremuš se može koristiti i za sledeće zdravstvene probleme: ublažava urinarne infekcije, smanjuje nadutost u stomaku i gasove, pospešuje varenje, sprečava osteoporozu, a idealan je i za reumu i artritis, jer može umanjiti bolove u zglobovima.

Maslac od sremuša

Za pripremu su vam potrebni sledeći sastojci:

– 50g listova sremuša

– 750g maslaca

– so i biber po želji

Sitno iseckane listove sremuša pomešajte sa prethodno istopljenim maslacem. Zatim posolite i pobiberite po želji, i sve dobro promešajte da se sjedini. Dobijenu smesu stavite u frižider, kako bi se vratila u čvrsto stanje. Način upotrebe je isti kao i kod običnog maslaca.

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti