Da, zdrav obrok nije obavezno vegetarijanski i ponekad nam je potrebna malo jača podrška, da bismo napunili rezerve i osećali se dobro. Rolovana piletina sa slaninom i šparglama zvuči kao kompromis – špargle treba da uravnoteže učinak slanine (što i čine). Međutim, kad je meso u pitanju, piletina i slanina su nabolji izbor i savršeno se uklapaju – ovo ukusno jelo je osmišljeno tako da vam ugreje čula i podigne raspoloženje i energiju.
Kako vrhunski gurmanski obrok – rolovana piletina sa slaninom i šparglama – doprinosi vašem mentalnom blagostanju? Prvo, obezbeđuje dugotrajnu sitost i nudi savršenu sinergiju ukusa i hranljivih sastojaka.
Takođe, možete ga spremiti za manje od sat vremena, a svaki minut koji ne provedete u kuhinji dodaje se u rezervoar dobrog raspoloženja.
A kada napravite nešto ovako ukusno, sigurno ćete biti ponosni na sebe i dobro se osećati.
Ali i bez propratnih efekata dobrog raspoloženja, ovaj bogovski obrok je zaista bogat izvor dragocenih nutrijenata, koji hrane vaše telo i mozak i podržavaju vaše kognitivne procese i mentalnu ravnotežu.
Kako rolovana piletina sa slaninom i šparglama podržava vaše mentalno zdravlje
Špargle za podizanje raspoloženja
Špargle nisu samo ukusno povrće – bogata je folatima i podstiče regulaciju serotonina i dopamina, neurotransmitera neophodnih za održavanje uravnoteženog raspoloženja.
Takođe, kao i ostalo povrće, špargla sadrži obilje antioksidanata, neophodnih za suzbijanje štetnog uticaja slobodnih radikala – antioksidanti stabilizuju ova nestabilna jedinjenja, osiguravajući da ostanete u vrhunskoj formi.
Slaninica – bez osećanja krivice
Dopušteno vam je da uživate u hrskavosti i ukusu listića slanine u koje je umotana rolovana piletina. Slanina sadrži vitamine B grupe, koji su ključni u održavanju funkcija mozga i smanjenju rizika od depresije – a njeni „grešni“ elementi zaista neće pokazati neki uticaj, ako je konzumirate ponekad i umereno. Dozvolite sebi pun užitak, uzmite parče rolovane piletine rukom i zatim oližite prste – sam ukus slaninice i potpuno predavanje užitku dovoljni su da vam podignu raspoloženje.
Rolovana piletina sadrži proteine
Pileće belo meso od koga se sprema rolovana piletina bogat je izvor proteina, nemasno je i sadrži aminokiselinu triptofan, koja služi kao prekursor za serotonin (hormon sreće). Adekvatan nivo serotonina podiže raspoloženje, smanjuje stres i poboljšava mentalno i emocionalno blagostanje.
Piletina je veliki izvor vitamina B6 i B12 – oba ključna za zdravlje mozga. Vitamin B6 pomaže kod proizvodnje dopamina i norepinefrina (nerotransmitera koji regulišu raspoloženje), dok vitamin B12 pomaže u održavanju nervnog sistema.
Svi sastojci zajedno čine da rolovana piletina sa slaninom i šparglama bude zdrav izbor koji podržava vaše mentalno zdravlje.
Recept za rolovanu piletinu sa slaninom i šparglama
Za seckanje, pripremu i kuvanje, potrebno vam je oko sat vremena. Količina sastojaka u receptu, dovoljna je za četiri obroka.
Potrebna su vam 4 komada pilećih prsa bez kostiju (dva, ako su spojena), 12 špargli, pola šolje pesto sosa, kašika maslinovog ulja, pola kašičice začina za meso (ili začini po ukusu), četvrtina šolje parmezana, 4 kriške slanine, so i biber.
Zagrejte rernu i obložite pleh u kome će se rolovana piletina peći pek-papirom. Ulupajte piletinu, da postane tanka, ubacite komade u činiju i dodajte pesto sos. Isecite špargle tako da budu iste dužine kao piletina i stavite je u činiju sa maslinovim uljem i začinima, tako da budu potpuno obložene.
Na komad piletine stavite tri komada špargle sa malo parmezana, pa piletinu urolajte oko špargli i zatim sve to umotajte listom slanine.
Stavite svaki komad u pleh (šavom na dole) i pecite četrdesetak minuta. Servirajte uz omiljeni prilog – dinstana šargarepa, krompir-pire, grilovano povrće, bilo koja salata…
Dodajte ovaj recept na nedeljni meni i uživajte u zdravom gurmanskom obroku, koji će zadovoljiti vaš ukus, obezbediti puno proteina i podržati vaše mentalno zdravlje i dobro raspoloženje.
izvor: easylife