Parfe sa lešnikom i cimetom
Ovaj ukusni desert u čaši čine hrskavi, cimetasti sloj od keksa sa lešnicima preko kojeg lebdi svileni krem sa ukusom vanile koji uspešno raspršuje slatkoću ganaša napravljenog od najfinije lešnik čokolade i čini ga neodoljivim.
Sloj od keksa
- 180g keksa sa lešnikom i cimetom
- 40g istopljenog putera
- 2 kašike soka od narandže
- Sameljite keks u blenderu, pa mu dodajte puter i sok i dobro promešajte.
- Rasporedite keks između 4 čaše u kojima planirate da poslužite parfe.
Vanil krem
- 5 žumanaca
- 5 ravnih kašika šećera
- 1 vanil šećer
- 3.5 ravne kašike brašna
- 500ml mleka
- 100g putera sobne temperature
- Žumanca pomešajte sa šećerom i brašnom i nekoliko kašika mleka, pa sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatku, žitku smesu.
- Ostatak mleka stavite da se kuva iznad tihe vatre. Kad provri, skinite ga sa ringle i ulijte žumanca u tankom mlazu mešajući neprestano. Vratite na vatru i mešajte dok se puding ne skuva i počne da ključa. Pokrijte ga prijanjajućom folijom i ostavite da se sasvim ohladi na sobnoj temperaturi.
- Kremasto umutite puter i dodajte kašiku po kašiku pudinga dok se ne sjedine u fin krem. Rasporedite krem preko sloja od keksa.
Lešnik ganaš
- 125g lešnik pralina
- 100ml slatke pavlake
- Zagrejte slatku pavlaku tako da bude vrela, ali ne sme da provri. Ubacite čokoladice i potopite ih, pa ih pustite da stoje u toploj pavlaci.
- Nakon 2 minuta dobro promešajte dok ne dobijete fin ganaš. Prelijte ga preko vanil krema i stavite čaše u frižider na 2h ili preko noći.
- Dekorišite parfe po želji.