Ništa ne govori „volim te“ kao neko dobro vino i večera, a ipak, postoje noći u kojima biste radije ostali kod kuće umesto da izađete u restoran. Zato su recepti za romantične večere uvek dobrodošli!
Dejt kod kuće je savršena opuštena alternativa tradicionalnom dejtu napolju, a sve što vam zaista treba su sveće, pravi recepti za večeru i ukusna vina koja će podići raspoloženje. Dakle, ako su dobra hrana i neverovatno vino ključ do vašeg srca, došli ste na pravo mesto.
U nastavku prenosimo tri recepta za romantične večere koji će vam pružiti dejt iz snova kod kuće.
Recepti za romantične večere
Losos sa glazurom od meda
Glazirani losos u medu je neverovatno nežan i sočan. Prekriven je slatkim, lepljivim sosom od belog luka, a za pravljenje je potrebno samo 20 minuta.
Sastojci
1/4 šolje slanog putera (ili maslinovog ulja)
4 čena belog luka
1/3 šolje meda
4 kašike soja sosa
4 fileta lososa
1 kašičica morske soli
1/2 kašičice mlevenog crnog bibera
1 kašičica belog luka u prahu
Priprema
Zagrejte rernu i obložite pleh papirom za pečenje ili aluminijumskom folijom. Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri. Dodajte puter, beli luk, med i soja sos u tiganj i mešajte dok ne postane glatko. Kuvajte 3 minuta.
Ređajte filete lososa na pleh i začinite morskom solju, mlevenim crnim biberom i belim lukom u prahu. Prelijte sosom filete lososa i pecite 12 minuta. Izvadite losos iz rerne i prelijte filete kašikom bilo kog sosa u plehu, a zatim poslužite.
Antipasto salata sa italijanskim dresingom
Ova antipasto salata sadrži sve vaše omiljene italijanske ukuse u osvežavajućoj, ukusnoj salati.
Sastojci
Za salatu
2 glavice rimske salate seckane, otprilike 8 šoljica
1 šolja prepolovljenih čeri paradajza
1 loptica mocarele
marinirane artičoke u tegli, iseckane
1/2 šolje mešanih maslina
1/4 šolje pečene crvene paprike, seckane
200 gr salame ili pršute isečene na kockice ili kriške
1/4 šolje isečenog feferona
1/4 šolje isečenog crvenog luka po želji
iseckan svež bosiljak za ukras, po želji
Za italijanski dresing
3/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
3 kašike crvenog vinskog sirćeta
1 kašika svežeg limunovog soka
1 kašičica dižon senfa
3/4 kašičice belog luka u prahu
3/4 kašičice origana
1 prstohvat pahuljica crvene paprike
so i biber po ukusu
Priprema
U velikoj posudi pomešajte zelenu salatu, paradajz, mocarelu, artičoke, masline, crvenu papriku, salamu (ili pršutu), feferone i crveni luk, kako biste ravnomerno rasporedili sastojke. Ostavite na stranu.
Dodajte ulje, crveno vinsko sirće, limunov sok, senf, beli luk u prahu, origano i ljuspice crvene paprike u teglu i zatvorite poklopcem. Snažno protresite da se sjedini. Začinite solju i biberom. Prelijte salatu dresingom i poslužite.
Suši rolnice
Domaće suši rolnice su punjene ukusnim pečenim šitake pečurkama, avokadom, krastavcem i crvenim kupusom – za hrskave zalogaje udvoje.
Sastojci
200 gr šitake pečuraka
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašika tamari sosa
1/2 šolje seckane šargarepe
1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
2 kašike pirinčanog sirćeta
2 kašičice mlevenog đumbira
1/4 kašičice morske soli
3 lista nori algi
1 šolja tanko isečenog crvenog kupusa
3 dugačke tanke trake krastavca
1/2 avokada, isečenog na trakice
Priprema
Pripremite pečene šitake: zagrejte rernu i obložite veliki i mali pleh papirom za pečenje. Prelijte šitake pečurke sa maslinovim uljem i tamarijem. Pecite 25 do 30 minuta ili dok ne porumene oko ivica.
Napravite sos od šargarepe i đumbira: u blenderu pomešajte šargarepu, vodu, maslinovo ulje, pirinčano sirće, đumbir i so i blendajte dok ne postane kremasto.
Napravite suši pirinač: u srednjoj šerpi pomešajte pirinač, vodu i maslinovo ulje i dovedite do ključanja. Pokrijte, smanjite vatru i kuvajte 45 minuta. Uklonite pirinač sa vatre i ostavite da odstoji, poklopljen, još 10 minuta. Razmutite viljuškom i umešajte pirinčano sirće, šećer i so. Pokrijte dok ne budete spremni za upotrebu.
Stavite malu posudu sa vodom i kuhinjski peškir u blizini radnog prostora jer će vam ruke postati lepljive. Stavite jedan list nori, sjajnom stranom nadole, na bambusovu prostirku i pritisnite šaku pirinča na donje dve trećine lista. Na dno pirinča stavite prelive. Nemojte prepuniti ili će biti teže za valjanje. Koristite bambusovu prostirku da ugurate i umotate nori. Stavite rolnu na stranu, isečenom stranom nadole. Ponovite sa preostalim rolnama. Koristite oštar kuvarski nož da isečete suši. Obrišite nož vlažnim peškirom između rezova. Pospite susamom. Poslužite uz sos za potapanje, tamari i kiseli đumbir, po želji.
izvor: wannabe