NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA OMILJENI DEZERT: Trileće, kolač sa tri vrste mleka

“Tri leće” kolač (Tres Leches) je pravi hit, kako na našim prostorima tako i u svetu, a potiče iz Latinske Amerike, tj. Meksika. Na izgled sasvim jednostavan a tako poseban – neodoljivo mekan i rupičast, sočan, mlečnog ukusa sa karamelom odozgo i često posut seckanim pistaćima ili pečenim lešnicima.

Mnogi bi rekli da je Tri leće kolač zapravo “fensi” verzija starinskog koha prelivenog mlekom, što u neku ruku i jeste tačno, mada ne baš u potpunosti. Fora u ovom kolaču leži u prelivu koji se sastoji od 3 različite vrste mleka – otuda i naziv kolača Tres Leches – “tri mleka”. Radi se o kombinaciji zaslađenog kondenzovanog mleka koje je kremaste i gušće konzistencije, zatim mlečne slatke pavlake i evaporisanog (dehidriranog) mleka, koje je zapravo kondenzovano mleko bez dodatog šećera. 

Ipak, nije samo preliv kod ovog kolača specifičan. Tu je i savršeno mekani biskvit sunđeraste strukture koji kad se natopi prelivom od mleka, bude baš onako potaman mokar – ne previše da se raspada već idealno sočan da se ceo kolač naprosto topi u ustima.

Kao “šlag na tortu” dolazi preukusni karamel preliv bez kog kolač jednostavno ne bi bio to to. On se ne steže u frižideru već zadržava onu moćnu rastegljivu konzistenciju kao pravi karamel.

Sastojci

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g mekog brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Za mlečni preliv:

  • 400 g zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 250 ml mlečne slatke pavlake (36% m.m.)
  • 600 ml mleka (2,8% m.m.)

Za karamel:

  • 200 g šećera
  • 200 ml neutralne pavlake za kuvanje (20% m.m.)
  • 20 g putera
  • prstohvat soli

Priprema

Biskvit

Odvojite belanca od žumanaca. Belancima dodajte prstohvat soli pa mikserom umutite čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera i vanilin šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete gust sjajan sneg.

Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance. Na kraju dodajte mešavinu brašna i praška za pecivo koju ste prosejali pa špatulom lagano sjedinite.

Pleh dimenzija 32×22 cm blago nauljite i pobrašnite pa sipajte smesu za biskvit i poravnajte špatulom. Stavite peći u zagrejanu rernu na 180 stepeni oko 20 minuta. Proverite čačkalicom – ako izlazi suva, gotovo je.

Mlečni preliv

Pred sam kraj pečenja biskvita počnite sa pripremom mlečnog preliva. Napomena: Biskvit treba da je vruć a preliv hladan kada prelivate jer tako najbolje upija.

U posudi izmešajte sve tri vrste mleka žicom. Pečen biskvit ostavite da se prohladi svega par minuta pa ga čačkalicom dobro izbockajte kako bi se preliv lakše upio.

Vruć biskvit počnite prelivati hladnim prelivom uz pomoć kutlače, malo po malo. Kako biskvit bude upijao preliv, tako sipajte ostatak preliva dok sve ne potrošite. Biskvit će brzo upijati preliv kao sunđer.

Kolač stavite u frižider dok pripremate karamel.

Karamel

Šećer stavite u šerpu sa debljim dnom i zagrevajte na jačoj vatri uz povremeno mešanje varjačom, dok se sve ne otopi. Pazite da ne potamni previše. Skinite sa vatre pa nalijte pavlaku za kuvanje koju ste prethodno zagrejali, kako bi reakcija bila manje burna. Napomena: Umesto pavlake za kuvanje od 20% m.m. možete koristiti i mlečnu slatku pavlaku od 36% m.m. (istu kao za preliv).

U ovoj fazi karamel će se zapeniti a šećer ponovo stegnuti. Vratite na srednju vatru i mešajte dok se ponovo sve ne otopi i lepo sjedini. Potom dodajte i maslac i kuvajte sve oko 5 minuta. Kad se karamel blago zgusnuo skinite sa vatre i dodajte prstohvat soli.

Karamel prohladite minut-dva pa ga odmah prelijte preko kolača, ravnomerno ga razlivajući. Pomerajte tepsiju u svim pravcima kako bi se karamel svugde razlio (nemojte ga razmazivati kašikom jer neće biti lep ravan). Napomena: Budite brzi! Karamel se brzo steže kako se hladi, pa ako previše čekate, nećete ga moći lepo ravnomerno naneti na kolač.

Tri leće kolač stavite u frižider na par sati, a najbolje preko noći, da se dobro ohladi a potom secite na kocke.

izvor: mystic cakes

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti