Mnogi recepti za tradicionalna jela prenosili su se s kolena na koleno, pa se načini pripreme razlikuju od kraja do kraja. Iako domaćice svoje recepte čuvaju kao najveću tajnu, nama su neke otkrile prilikom posete srpskih enklava opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Velika Hoča, Prizren, Orahovac i Novo Brdo.
Sastojci za zeljanik
Sastojci | Količina |
ZA TESTO: | |
kukuruzno brašno | 600 g |
prašak za pecivo | 1 |
gazirana mineralna voda | oko 4 dl |
so | malo |
ulje | 1 rakijska čašica |
ZA FIL: | |
spanać | 1 kg |
jaja | 4 |
sjenički ili neki drugi masni sir | 500 g |
ulje | 1 čašica |
ZA PRELIV: | |
jaja | 2 |
pavlaka | 1 |
kiselo mleko | 1 |
Kako pripremiti
Od navedenih sastojaka zamesite testo i podelite ga na dva dela. Testo treba da bude kao za proju, ni gusto ni retko. Dobro podmažite tepsiju pravougaonog oblika i u njoj razlijte prvu polovinu testa. Za fil dobro operite i očistite spanać, isecite ga na manje delove, pa ga rukama pomešajte sa jajima, sirom i čašicom ulja. Masa treba da bude kompaktna.
Fil spajajte preko kore i fino ga poravnajte viljuškom kao da filujete tortu. Preko fila ravnomerno razlijte čašicu ulja. Drugi deo testa, koji ste ostavili po strani, razredite čašicom vode kako biste ga lakše razlili preko fila. Sve lepo razmažite kašikom tako da se fil ne vidi.
Zeljanik stavite da se peče na 200 stepeni 15 minuta, pa smanjite na 180 i pecite još pola sata. Umutite dva jajeta s pavlakom i kiselim mlekom, pa prelijte vruć zeljanik i vratite u isključenu rernu tek toliko da se napravi korica.
izvor: blic žena