Bogata italijanska kuhinja krije mnoge specijalitete i poslastice poznate širom sveta, a tiramisu nije izuzetak.
Naime, ovaj čuveni kolač se prvi put pominje u sredinom dvadesetog veka, a nije poznato gde, kada i kako je nastao. Neki navode da je Tiramisu izmišljen 1960-ih ili 1970-ih, a recepti nazvani „tiramisu“ nisu poznati u kuvarima pre šezdesetih godina prošlog veka.
Zanimljivo je to da je svetsku popularnost doživeo devedesetih, kada je protagonista Toma Henksa u komediji „Besani u Sijetlu“ čuo za njega samo kao misterioznu stvar koju su moderne žene volele.
Tradicionalni tiramisu se pravi od: piškota, žumanca, šećera, kafe, maskarpone sir, kakaa u prahu i ponekad likera.
Originalni oblik torte je okrugao, mada oblik keksa takođe omogućava upotrebu pravougaone ili kvadratne posude. Međutim, često se sastavlja u okrugle čaše, koje prikazuju različite slojeve, ili piramidu. Savremene verzije imaju dodatak šlaga u kombinaciji sa maskarpone kremom.
Isprobajte neki od super recepta ove ukusne poslastice i uživajte u savršenom letnjem desertu!
Lagani tiramisu u čaši
Lagani tiramisu u čaši, brzo se pravi, još brže pojede!
Sastojci | Količina |
žumanca | 3 |
maskarpone sir | 150 g |
šećer | 70 g |
slatka pavlaka | 300 ml |
espreso kafa | malo |
jagode | 100 g |
piškote | 1 pakovanje |
kakao | malo |
- Žumanca umutite sa šećerom na pari.
- U posebnoj posudi ulupajte slatku pavlaku, te na kraju dodajte maskarpone.
- Spojite ove dve smese, pa pustite da se prohladi oko sat vremena.
- Piškote umačite u kafu i ređajte ih u posudu, zatim sipajte krem.
- Tiramisu dekorišite jagodama i kakaoom.