Kao iz poslastičarnice, a pravi se za 15 minuta: Isprobajte ovaj recept za tiramisu

Bogata italijanska kuhinja krije mnoge specijalitete i poslastice poznate širom sveta, a tiramisu nije izuzetak.

Naime, ovaj čuveni kolač se prvi put pominje u sredinom dvadesetog veka, a nije poznato gde, kada i kako je nastao. Neki navode da je Tiramisu izmišljen 1960-ih ili 1970-ih, a recepti nazvani „tiramisu“ nisu poznati u kuvarima pre šezdesetih godina prošlog veka.

Zanimljivo je to da je svetsku popularnost doživeo devedesetih, kada je protagonista Toma Henksa u komediji „Besani u Sijetlu“ čuo za njega samo kao misterioznu stvar koju su moderne žene volele.

Tradicionalni tiramisu se pravi od: piškota, žumanca, šećera, kafe, maskarpone sir, kakaa u prahu i ponekad likera.

Originalni oblik torte je okrugao, mada oblik keksa takođe omogućava upotrebu pravougaone ili kvadratne posude. Međutim, često se sastavlja u okrugle čaše, koje prikazuju različite slojeve, ili piramidu. Savremene verzije imaju dodatak šlaga u kombinaciji sa maskarpone kremom.

Isprobajte neki od super recepta ove ukusne poslastice i uživajte u savršenom letnjem desertu!

Lagani tiramisu u čaši

Lagani tiramisu u čaši, brzo se pravi, još brže pojede!

SastojciKoličina
žumanca3
maskarpone sir150 g
šećer70 g
slatka pavlaka300 ml
espreso kafamalo
jagode100 g
piškote1 pakovanje
kakaomalo
  • Žumanca umutite sa šećerom na pari.
  • U posebnoj posudi ulupajte slatku pavlaku, te na kraju dodajte maskarpone.
  • Spojite ove dve smese, pa pustite da se prohladi oko sat vremena.
  • Piškote umačite u kafu i ređajte ih u posudu, zatim sipajte krem.
  • Tiramisu dekorišite jagodama i kakaoom.

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti