Ušli smo u treći mesec leta, naviknuti na visoke temperature, lepršavu odeću i miris soli koji ostaje dugo nakon povratka sa letnjeg odmora. U toku vrelih dana prioritet nam je da “živimo zdravo i hranimo se lako” i zato smo u potrazi za poslasticama koje ćemo napraviti brzo i koje će prijati našem organizmu. Uživamo u velikoj količini svežeg voća i povrća i cilj nam je da kroz ishranu unesemo što više vitamina koji će nam pružiti preko potrebnu energiju.
Upravo zato, ovog puta smo razgovarali sa Tatjanom Miletić koja stoji iza Instagram profila @mytastypot – koja nam je predstavila svoja 3 omiljena letnja recepta. Uživajte, isprobajte ih i pišite nam svoje utiske!
Letnja salata
Došlo nam je zvanično leto, a sa njim i laganiji ritam ishrane. Kod mene u ovom periodu salate dominiraju, a meso, riba i pecivo praktično postaju prilozi, umesto obrnuto. Zato vam predstavljam mog novog favorita – letnju salatu koju apsolutno možete jesti samu kao obrok, ali i uz dodatak mesa, ribe ili domaćih vrućih tortilja, što je, moram da priznam, moja omiljena kombinacija. Salatom se prožimaju ukusi začinjenih leblebija, krastavca, iceberg salate, šargarepe, kus-kusa, a sve to preliveno super osvežavajućim dressingom od maline i šabačkim sirom, koji celoj priči daje jedan poseban šmek. Sretno leto svima koji slave!
Vreme pripreme: 10 minuta
Vreme kuvanja: 15 minuta
Sastojci:
200 g leblebija (začinjene belim lukom, dimljenom paprikom i solju)
Pola krastavca
Šaka iceberg salate
4-5 kašika kus-kusa
Šaka iseckane šargarepe
Nigeela seme
Preliv:
Šaka malina (najbolje bi bilo da budu poluzaleđene)
3 kašike maslinovog ulja
So
Kašika pirinčanog sirćeta
Kašika javorovog sirupa
Kašičica senfa
Priprema:
Korak 1 – Leblebije začinite sa dimljenom paprikom, belim lukom, solju i prelijte maslinovim uljem. Pecite ih u rerni oko 15 minuta na 200 stepeni.
Korak 2 – Preliv napravite uz pomoć blendera ili štapnog miksera tako što ćete sve sastojke – maline, maslinovo ulje, so, pirinčano sirće, senf i javorov sipur sjediniti u jedan lep, rozikasti, osvežavajući sos.
Korak 3 – Na red dolazi ređanje: iseckana iceberg salata, krastavac iseckan na kolutove, red šargarepe iseckane na prutiće, pa nekoliko kašika začinjenih leblebija i na kraju kus-kus. Preko svega, obilato pobacajte šabački sir, prelijte dressing od maline i začinite Niggela semenom.
Voćni jogurt
Shodno godišnjem dobu i raspoloženju, volim da se igram sa home-made jogurtima, koji često znaju da mi budu zamena za doručak. Trenutna omiljena kombinacija su banane, mango, maline, domaće zamrznute aronije (dok traju zalihe) i jogurt. Zdravo, osvežavajuće, lako za napraviti, a još lakše za pojesti!
Vreme pripreme: 5 minuta
Br. porcija: 2 čaše
Sastojci:
300 ml jogurta
1 banana
1 šaka zaleđene aronije
1 šaka zaleđenih malina
2 parčeta manga
1 puna kašika meda/javorovog sirupa
Priprema:
Korak 1 – U blenderu sjedinite zaleđene aronije, maline, bananu, mango i jogurt.
Korak 2 – Zasladite medom ili javorovim sirupom – uvek stavim punu kašiku, jer volim da bude baš sladak.
Korak 3 – Voćni jogurt sipajte u čaše i uživajte u ovom osvežavajućem napitku.
izvor:@mytastypot