SAVETI DOKTORA: ovo su načini da ISHRANOM usporite STARENJE

Ishrana za sporije starenje je ideja iza knjige How Not To Age, koju je napisao dr Michael Greger. Njegova knjiga pruža vodič za ono što su najbolji naučnici u oblasti ishrane nedavno otkrili – i bićete iznenađeni koliko možete da imate kontrole nad tempom kojim starite.

Tim dr Gregera je pregledao više od 20.000 naučnih radova da bi napravili najsveobuhvatniji rezime o tome kako možemo da “usporimo sat”. Za Daily Mail, doktor je izdvojio nekoliko zanimljivih saveta koje možete da primenite u ishrani.

Zeleno povrće i šolja kakaa za manje bora

Koža je najupadljivije ogledalo procesa starenja. Ali samo tri procenta starenja kože je posledica genetskih faktora. Ostalo dolazi od našeg načina života, a 80-90 odsto starenja lica kod ljudi sa svetlijim tonovima kože nastaje usled izlaganja suncu. Oni sa tamnijom kožom su takođe pogođeni, iako su relativno zaštićeni zbog melanina. Zbog toga se sve studije i svi dermatolozi sada slažu da nema ništa važnije za usporavanje znakova starenja od zaštite kože od sunca.

Zelena hrana može pomoći. U studiji, žene koje su svakodnevno jele salatu od spanaća imale su značajno povećanje proizvodnje kolagena, praćeno povećanjem elastičnosti kože i smanjenjem bora na licu. Kelj, jabuka i kombinacija ekstrakta ruzmarina i grejpfruta imaju slične efekte.

Drugi savet za ishranu protiv bora može vas iznenaditi: vrući kakao. U studiji, nakon što su popili šolju sa oko dve i po kašičice prirodnog kakao praha, ispitanici su imali značajno povećanje protoka krvi unutar kože u roku od dva sata. Nakon što su ga pili svaki dan tokom 12 nedelja, debljina kože, gustina i hidratacija su se poboljšali u poređenju sa placebo grupom ispitanika, a nakon 24 nedelje, jedna studija je otkrila značajno poboljšanje elastičnosti kože i smanjenje dubine bora. Važno je da to mora biti prirodni kakao, a ne vrsta koja je podvrgnuta onome što se zove holandska prerada.

Laneno seme i soja protiv simptoma menopauze

Ako želite da ublažite simptome menopauze prirodno, studija za studijom pokazuje da je najbolja strategija jesti više biljaka i manje mesa. Ali namirnice bogate fitoestrogenima, poput lanenog semena, imaju posebno blagotvorno dejstvo.

U stvari, samo dve kašičice dnevno mlevenog lanenog semena mogu značajno smanjiti simptome menopauze. U direktnom ispitivanju lanenog semena u odnosu na hormonsku terapiju, laneno seme je smanjilo simptome menopauze u približno istoj meri kao i hormonske pilule.

Istraživanja su dosledno dokazala i efikasnost soje. Soja u japanskoj ishrani, hrana poput tofua i edamamea, može objasniti zašto na japanskom jeziku ne postoji termin za „valung“ i zašto od toga pati samo 15 odsto žena, u poređenju sa 80-85 odsto žena koje imaju zapadnjačku ishranu.

Brokoli i borovnice protiv sede kose

Zašto sedimo? Ćelije koje proizvode pigmente koje daju boju našoj kosi nalaze se u folikulu dlake, ali kako starimo, one postaju iscrpljene slobodnim radikalima – nestabilnim, potencijalno štetnim molekulima koji se stvaraju kao reakcija na lošu ishranu, stres i zagađenje. Kada prestanu da rade, počinjemo da sedimo.

Voće i povrće sa visokim sadržajem antioksidansa su najbolji da sprečite to – to su recimo brokoli i borovnice, ali nema potrebe da budete izbirljivi. Jednostavno se potrudite da u svaki obrok uključite raznovrsno voće, povrće i začinsko bilje.

izvor: easylife

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti