PROŠIRENE PORE: kako ih se rešiti?

Proširene pore su uslovljene genetikom i sa godinama, usled opuštanja kože postaju još vidljivije, ali evo šta možemo da uradimo da one budu čiste i manje primetne.

Zašto su pore proširene?

Nakupljeni sebum, nečistoće i mrtve ćelije kože čine pore uvećanim. Ono što se vidi kao „crna tačka“ ili mitiser je zapravo sebum koji oksiduje na vazduhu i menja boju. Sa druge strane, sa godinama, naša koža gubi elastičnost i pore se šire. Rešenje za ovaj problem su supstance koje čine kožu čvršćom i stimulišu sintezu kolagena i elastina.

Da li se pore otvaraju i zatvaraju?

Ne, pore nemaju mišićne ćelije koje bi ih otvarale i zatvarale, ali postoje supstance koje se nazivaju adstrigensi, koje „skupljaju“ ćelije, a samim tim i pore.

Šta je rešenje za proširene pore?

Pore se održavaju čistim redovnom upotrebom AHA i/ili BHA kiselina, antioksidansi poput vitamina C sprečavaju oksidaciju sebuma i stimulišu sintezu kolagena, dok retinol čini kožu glatkom i čvršćom.

Neposredno pre šminkanja na lice se može utapkati tonik ili serum koji sadrži adstrigens, koji privremeno skuplja pore i/ili se pore mogu popuniti prajmerom sa blur efektom koji ih zamagljuje i smanjuje njihovu vidljivost.

Koji proizvodi su dobri za čišćenje pora?

Svakodnevna upotreba tonera koji sadrži BHA kiseline je najlakši način da se pore čistim. Kada je u pitanju masna osetljiva koža, naša preporuka je Cosrx Blackhead Power Liquid.


Redovna upotreba retinoida učvršćuje kožu, „glača“ kožu i smanjuje vidljivost proširenih pora. Za početnike naš predlog je Geek&Gorgeous A-Game 5, a posle njega i A-Game10.

Ujutro, neka prvi korak posle čišćenja lica, bude utapkavanje seruma koji sadrži vitamin C ili niacinamid, ako želimo da smanjimo sekreciju sebuma.

Brzo rešenje koje trenutno otapa mitisere i omogućava njihovu ekstrakciju, bez iritacija, su Tiam Blackhead Out Sheet maskice.

Maske koje sadrže glinu odlično čiste pore i njihova upotreba se preporučuje 1-2 puta nedeljno. Naš predlog je upotreba umivalica na bazi gline nekoliko puta nedeljno.

Izlaganje suncu dovodi do fotostarenja kože, zbog čega su SPF kreme naš saveznik u borbi sa proširenim porama.

Prajmer je uvek dobra ideja jer „zamagljuje“ pore, a prajmer koji sadrži minerale biljne ekstrakte (menta i zeleni čaj) smanjuje produkciju sebuma, a koža ostaje glatka duži vremenski period. 

izvor: skintemple

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti