Postoji li nešto što briše bore? – Retinoli za početnike

Večito pitanje koje opseda žene (i muškarce) širom sveta – čime ublažiti znake starenja? Dugo se mislilo da protiv bora pravog leka nema i da je bitka sa njima neminovna i unapred izgubljena. Međutim, činjenica je da nije sve tako crno. Postoji mala, ali sasvim učinkovita skupina supstanci, koje su blagotvorne za kožu i uspešno prkose znacima starenja kože. Pritom su njihovo dejstvo i efikasnost naučno dokazani. Reč je o retinolima.

Retinol (kao i retinoidi) je jedan od najistraženijih anti ejdžing molekula ikada. U kozmetici je u upotrebi od sedamdesetih godina prošlog veka, a otkriven je davne 1913. On je i jedan od najrecikliranijih molekula, jer je često zaboravljan, pa onda iznova lansiran u kozmetičkim preparatima. Takođe ga prate razne zablude i dezinformacije, kao i bespotrebno širenje straha i panike kad se ovaj molekul spomene, sve zbog ljudske neinformisanosti. U današnje vreme molekuli iz sgrupe retinola dođivljavaju ponovo procvat, nikad nisu bili prisutniji na tržištu kao danas.

Pravilo sa započinjanjem korišćenja retinola je (kao i sa kiselinama) – početi lagano, svako treće veče, pa vremenom, kad se koža navikne, aplicirati češće. Takođe, ako se pribojavate iritcije, možete praviti retinolsku masku, gde biste kremu sa retinolom držali desetak minuta na licu, pa potom očistili lice.

Retinoli ne čine kožu toliko osetljivom na sunce, kao što to rade kiseline, ali svakako se preporučuje korišćenje krema sa zaštitnim faktorom preko dana. Kreme sa zaštitnim faktorom i retinoli su zapravo najbolji anti -ejdžing tretman koji možete priuštiti svojoj koži. 

Nazivi sa kojima se najšečće srećemo

Retinoidi

Ovo je najčešći termin koji se odnosi na sve oblike vitamina A. Kad pročitate retinoid, on može da znači i retinol i vitamin A i retinoična kiselina, i estar i aldehid. Termin sa kojim ljudi najčešće barataju.

Retinol (Vitamin A)

Veoma efikasan molekul koji se brzo pretvara u retinoičnu kiselinu u koži. Stimuliše obnovu i stvaranje kolagena i ubrzava podmlađivanje ćelija.

Retinoična kiselina (vitamin A acid)

Retinoična kiselina deluje na ćelijskom nivou i mnogo je moćnija od retinola. Dostupna je samo u obliku leka koji se izdaje na recept. Koristi se u anti ageing svrhe, ali i za tretmane akni.

Retinal

Oblik vitamina A koji je po strukturi aldehid, i veoma je učinkovit. Za nijansu više od retinola, jer mu je potrebna samo jedna oksidacija do kiselinskog oblika.

Retinil palmitat i retinil acetat

Derivati vitamina A (po hemijskoj strukturi estri) koji su u najširoj kozmetičkoj upotrebi. Najčešće se javljaju u kremama i serumima drogerijskog tipa, i imaju ubedljivo najblaže (gotovo nepostojeće imajući u vidu da su uvek pri dnu liste sastojaka) dejstvo. Razlog tome je što njihovo pretvaranje u retinoičnu kiselinu zahteva više koraka. Njih uopšte ne treba da se pribojavate jer su veoma blagi. Ali ne očekujte sa njima neke rezultate.

Pored ovih pobrojanih postoje još neke ređe forme retinoida koje nisu dovoljno istražene, te samim tim se ne može zasigurno tvrditi koliko su efikasne.

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti