Kolagen – šta je kolagen za lice i kosu i kako se koristi?

Kolagen – čuvar lepote i mladosti, zahvaljujući kome naša koža izgleda blistava i zategnuta, a kosa zdrava i sjajna. Ne samo da zbog njega izgledamo lepo, već je on zadužen i za naše zdravlje. 

Nažalost, kako nam biološki sat otkucava, tako i ovog proteina imamo sve manje u organizmu, pa ga zato treba nadoknađivati. 

U nastavku teksta saznaćete, ne samo kolagen šta je, već i kako sprečiti njegov gubitak i na koji način ga povećati. Objasnićemo i koje vrste sve postoje, kao i koja je razlika između kolagena za lice i kolagena za kosu.

Šta je kolagen?

Za kolagen smo svi čuli, ali šta je on zapravo? 

To je prirodni protein, tačnije belančevina, koji se nalazi u koži, kostima, mišićima, krvnim sudovima i daje im čvrstinu i elastičnost. 

Šta on radi u našem organizmu, najslikovitije se može objasniti time da mu naziv potiče od grčke reči kola, što znači lepak. Bore koje pravimo mršteći se, on „lepi“ i vraća kožu u prvobitno stanje. Polomljene kosti brže zacele, a istegnuti ligamenti se lakše oporave. 

Kako starimo, on se sporije obnavlja, pa zato naša koža izgleda naborana i opuštena, slabe nam kosti i čitav organizam. Jednostavno, što ga je manje u organizmu i mladalački izgled polako bledi. Zato ne čudi što je kolagen glavni sastojak ne samo brojnih kozmetičkih proizvoda, već i dodataka ishrani u vidu suplemenata koji čine da organizam što duže ostane zdrav i mlad.

Tipovi kolagena – koje vrste kolagena postoje?

Vrste kolagena u ljudskom organizmu su brojne. Ima ih čak 16, a najzastupljeniji su tipovi 1, 2 i 3. Svaki tip ima specifičnu strukturu i funkciju.

Tip 1: Smatra se najefikasnijim tipom koji ulazi u sastav tetiva, ligamenata, organa i kože, dajući im elastičnost. Zahvaljujući njemu koža je zategnuta i jedra, kosa sjajna, nokti čvrsti, a mišići jaki. U našem telu čini čak 90% od ukupnog kolagena.

Tip 2: Kolagen ovog tipa važan je sastojak hrskavice, pa zato od njega zavisi kvalitet koštanog tkiva. Kada se jave prvi bolovi u zglobovima, važno je uzeti kolagen za zglobove kroz suplemente, kako bi se sprečilo dalje gubljenje hrskavice i problemi sa kostima i zglobovima.

Tip 3: Ovaj tip uključen je u formiranje krvnih sudova i tkiva unutar srca i drugih organa, kao i u mišićnom tkivu. Usled njegovog nedostatka veći je i rizik od pucanja krvnih sudova, ali i problema sa mišićima.

Kolagen za kožu – koje su prednosti kolagena za lice, ruke i telo?

Koža kojoj nedostaje kolagena je suva, naborana, opuštena. Svi želimo da što duže izgledamo mladoliko i lepo, a u tome ća nam pomoći kolagen za kožu.

Nekome se prve bore jave već u ranoj mladosti, dok drugi srećnici imaju glatku i zategnutu kožu i u zrelim godinama. Osim, naravno genetike i načina života, važnu ulogu u tome ima i kolagen. Prednost za kožu je taj što se redovnim unosom proces starenja može usporiti. 

Njegovi ključni benefiti za lice ruke i telo su:

  • Hidriranje kože
  • Povećanje elastičnosti
  • Regenerisanje kože

Prirodni izvori kolagena

Ovaj protein, nažalost, ne traje večno u našem organzmu, jer se s godinama on sve slabije obnavlja. Kako bi to pospešili svakodnevnu ishranu treba obogatiti nutrijentima koji su važni za sintezu i koji su prirodni izvori kolagena. Evo nekoliko namirnica koje su dobar izvor tih nutrijenata:

  • Proteini – piletina, govedina, riba, jaja, mlečni proizvodi, mahunarke i orašasti plodovi.
  • Vitamin C – citrusno voće, jagode, paprike, brokoli i kelj. 
  • Cink –  morski plodovi, mahunarke, orašasti plodovi i semenke.
  • Bakar – jetra, školjke, orašasti plodovi, semenke i tamna čokolada.
  • Antioksidanti – borovnice, šumsko voće, šargarepa, spanać i kelj.

Kolagen neželjena dejstva – da li je bezbedno uzimati kolagen?

Premda je prirodni protein, koji se nalazi u organizmu svakog od nas, smatra se bezbednim za konzumaciju. Međutim, kao i kod svakog dodatka ishrani, najbolje je pre upotrebe pročitati kolagen kako se koristi, ali i konsultovati lekara ili nutricionistu. Ovo se naročito odnosi na osobe koje imaju bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimaju lekove i terapiju.

Neželjena dejstva mogu se javiti ukoliko ste alergični na neku namirnicu. Pošto se kolagen može dobiti iz mesa i ribe, ali i iz algi, može se javiti intolerancija na određene izvore. To bi mogao biti razlog za oprez pri uzimanju suplemenata.

Takođe je važno je da pri izboru proizvoda, vodite računa o pouzdanosti proizvođača. Najbolje je kupiti proizvode koji su prošli testiranja i imaju dobre recenzije.Pridržavajte se preporučenih doza i uputstava na pakovanju proizvoda. Preterano uzimanje kolagena može izazvati neželjene gastro efekte.

izvor: magic beauty

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti