Pite, kako domaće tako i kupovne, često izbegavamo vodeći se time da teški i masni obroci mogu samo da nam naškode. Srećom, postoji način da pita ostane deo našeg menija, a da pritom ne utiče negativno na naše zdravlje. Sa vama delimo recept za zdravu verziju ovog tradicionalnog jela.
Sastojci:
- Jedno pakovanje heljdinih kora
- 500g spanaća
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 300g sitnog sira
- 1 jaje
- Prašak za pecivo
- So
- Ulje
- Mleko
Napomena: Ukoliko ne volite spanać, zamenite ga prazilukom, ili pitu pripremite samo sa sirom. U tom slučaju će vam trebati 500g sira i dva jajeta.

Uputstvo:
- Dinstajte crni luk na blagoj vatri, kada se zastakli, dodajte mu beli luk i spanac. Dinstajte 15 minuta. Začinite po ukusu – so, biber, vegeta…
- Dobijenu smesu sjedinite sa sitnim sirom, jajetom i praškom za pecivo.
- U zasebnoj posudi pomešajte šolju mleka sa 4 kašike ulja i time premazujte kore.
- Svaku rolnicu pite čine dve kore: uzmite jednu koru, premažite mlekom i uljem, potom na nju stavite drugu koru, premažite i nju, zatim stavite fil od spanaća i sira, i urolajte.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal.
Gotove rolnice premažite ostatkom mleka i ulja, i pecite na 180 stepeni 30 minuta, ili dok ne porumeni. Za one koji paze na liniju, preporučena količina ove pite je 200 grama po obroku, uz šolju jogurta.