VASPITAVANJE DECE BEZ EKRANA: metode koje će vam olakšati!

Kako vaspitati dete bez telefona – to je danas jedno od najvećih pitanja roditeljstva. Kao i za mnoga druga složena roditeljska pitanja, ne postoji jednostavan odgovor na to koliko je vremena ispred ekrana previše.

Kultura, raspored i temperament dece igraju ulogu u odlučivanju o odgovarajućoj količini vremena za telefon. Cilj nije da se potpuno demonizuju ekrani, već da se stvori zdrava ravnoteža u životu vaše porodice.

Pa ipak, kad ta ravnoteža bude narušena, moguće je smanjiti vreme ispred ekrana u vašem domu i ponovo ustanoviti drugačija očekivanja vaše dece. Evo i kako.

Kako vaspitati dete bez telefona: Ključni saveti

Učinite druge opcije privlačnijim

Budući da živimo u digitalnom svetu, kako rastu, deca će imati sve više pristupa ekranima. Uspostavljanje zdravih navika ne znači samo ograničavanje vremena ispred ekrana, već i podučavanje dece kako da upravljaju svojim vremenom. Krajnji cilj nije da kontrolišete kako vaše dete koristi svoje vreme, već da ga naučite veštinama da donosi pametne odluke. Pružiti mu iskustva koja ne uključuju korišćenje ekrana jedan je od najboljih načina da se to uradi.

Na primer, držite korpu sa umetničkim potrepštinama pored trpezarijskog stola, ostavite gitaru u dnevnoj sobi, hula obruč ili konopac za preskakanje pored ulaznih vrata, ili košarkaški obruč na vratima garaže. Objasnite deci da sa više slobodnog vremena bez ekrana postoje zabavne aktivnosti kojima mogu da se bave, kao i novi načini na koje mogu da provode vreme.

Vreme i prostor bez telefona

Kreirajte prostor i vreme kad se ekrani nigde ne vide. Uvedite sat vremena bez ekrana pre spavanja svake noći. Držite sve uređaje u drugoj prostoriji tokom porodičnih obroka i razmislite o tome da zabranite deci da unesu uređaje u svoju spavaću sobu. To vam omogućava da držite na oku njihove digitalne aktivnosti.

Deci i tinejdžerima treba više vremena da se opuste i igraju daleko od ekrana. Postavite pravilo da deca moraju da čitaju, igraju se napolju ili obavljaju kućne poslove pre nego što uzmu uređaje u ruke. Držite se ih pravila tako da vaša deca znaju šta mogu da očekuju.

Postavite jasne granice

Sačekajte najmanje dve godine da uvedete vreme ispred ekrana bez nadzora, dajući prioritet visokokvalitetnom obrazovnom sadržaju; mališani će imati više koristi od praktičnih aktivnosti nego od ekrana – u pogledu njihovih razvojnih prekretnica. Kako vaše dete raste, postavite dnevna ograničenja vremena ispred ekrana i koristite roditeljski nadzor da biste osigurali da je sadržaj usklađen sa vrednostima i uzrastom. Ovaj pristup štiti od neprikladnog sadržaja i neguje odgovorne navike na ekranu od ranog detinjstva.

Osposobite dete da ograniči vreme ispred ekrana

Podstaknite dete da preuzme aktivnu ulogu u upravljanju vremenom ispred ekrana koristeći tehnologiju. Naučite ga da podesi tajmer za dnevne sesije na telefonu. Ovo ne samo da daje dragocene veštine upravljanja vremenom, već mu pomaže i da samo proceni kad je vreme da pređe na drugu aktivnost. Uključujući ga u proces, usađujete osećaj odgovornosti i autonomije, stvarajući zdravu ravnotežu između tehnologije i drugih obogaćujućih iskustava.

Budite uzor za zdrav odnos sa tehnologijom

Ako tražite od dece da odlože svoje uređaje, morate da vodite svojim primerom. Postavljanje sebe kao uzora je najbolji način da se stvori zdrav odnos sa ekranom. Čime god da su vaša deca redovno izložena, postaće norma. Ako vas telefon prati gde god da krenete, deca će misliti da je to normalno.

Biti pažljiviji u pogledu vremena ispred ekrana može u početku biti neprijatno za decu i odrasle, ali prednosti su vredne toga. Postavljanjem razumnih ograničenja i nudeći zanimljive alternative, možete pomoći svojoj deci da razviju zdrave navike za digitalno doba.

izvor: easylife

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti