Rad na sebi – kako da održite svoju odgovornost na nivou

Lični razvoj je nešto što se dešava dok se svesno krećete u susret tom dešavanju i uključuje prakse koje je potrebno usvojiti – samoposmatranje, preispitivanje, prihvatanje osećanja, boravak u sadašnjem trenutku, zdravije mentalne i fizičke navike… Toliko toga treba da uradite da biste radili na sebi, čini se da imate pune ruke posla za puno radno vreme! Ali, ne možete odbaciti sve i baviti se sobom po ceo dan. Morate integrisati bavljenje sobom i svoj način života, morate raditi i živeti tako da sve što činite bude deo rada na sebi, uključeno u svest i samorefleksiju. Dakle, rad na sebi treba da vam postane svakodnevna navika. A da biste to postigli, potrebna vam je disciplina i odgovornost.

Definišite ono što želite da postignete 

Pre svega, vama treba da bude potpuno jasno šta je ono što želite i pokušavate da postignete. Ideje kao što su „želim da izledam bolje“ ili „želim da pronađem ljubav“ nisu jasne, suviše su široke i maglovite. Definišite manje ciljeve, odnosno, konkretne korake. Ako želite da „izgledate bolje“ preduzmite poseban režim ishrane i program vežbi, da biste odbacili suvišne kilograme, zategli mišiće, ojačali. Jer, ako Univerzumu poručujete „bolji izgled“ bez preuzimanja odgovornosti za akciju, on vam može odgovoriti katalozima i reklamama za šminku. Izgledati bolje isto tako znači i veštije korišćenje kvalitetnije kozmetike, što nikako ne treba zanemariti, ali to nije baš ono što ste mislili, zar ne? Ne postoji čarobni štapić koji će vas pretvoriti u princezu, ali postoji mnogo toga što sami možete da učinite. Ako „tražite ljubav“, verovatno treba da razrešite toksične emotivne obrasce, pa zato pronađite i definišite najpre jedan, možda strah od bliskosti, ili manjak ljubavi prema sebi, pa se pozabavite istraživanjem i razumevanjem uzroka. Ljubav koju tražite nije tamo negde, nego u vama i zarobljena je vašim pogrešnim uverenjima i emocionalnim povredama. 

Pronađite nekog ko želi isto što i vi 

Vaša prijateljica želi isto što i vi? Udružite se i radite zajedno, lakše je kada imate sa kim da delite putovanje. Možete zajedno krenuti u teretanu, ili u večernje šetnje, moćete meditirati zajedno i deliti iskustva. Imati nekog sa kim možete iskreno da podelite svoja strahovanja, padove i postignuća, veoma je motivišuće. 

Zapisujte 

Šta god želite da postignete, zapišite to. Možda ćete želeti da vodite dnevnik i da svakodnevno beležite svoja razmišljanja i dešavanja. Možda će vas motivisati poruke koje ćete napisati i zalepiti tako da ih stalno gledate i čitate. Vaša stremljenja su čin ljubavi prema sebi, ali i odgovornog pristupa svojim ciljevima. 

Odredite rokove 

Ako pokušavate da izvedete veliku promenu, razmišljanje o obimu svega što treba da uradite, može dovesti do stresa i anksioznosti. Zato napravite strateški plan – osmislite male ciljeve i odredite im rok. Nedelju dana dijete i svakodnevnog vežbanja od petnaestak minuta. A zatim još nedelju dana. I još jednu nedelju. Nedelja po nedelja, ispunićete tromesečni ili šestomesečni plan, sa mnogo više pozitivnog uzbuđenja i osećanja izazova, nego da ste sebi odmah zadali dugoročni zadatak (i osećali obeshrabrenost već na početku). Podsećajte se usput da se promene ne dešavaju odjednom, da je svaka transformacija proces – vođene meditacije ili program vežbanja koje pokreće energiju, uglavnom traju 21 dan, a nakon toga pravite pauzu, ili nastavljate sa kompletnim programom vežbi, jer ste ih tokom ovog perioda uveli u naviku i svakodnevnu praksu. 

Samorefleksija i vođstvo

Ako pokušavate da razrešite određeni obrazac, potrebna vam je obuka za samoposmatranje. Ponekad možete sami da vodite proces, uz pomoć raznih tehnika (vođenje dnevnika, meditacija, razgovor sa sobom pred ogledalom, afirmacije, traženje vođstva), ali uglavnom je na početku potreban učitelj. A on se pojavljuje kada je učenik spreman. Vaš učitelj može biti prijatelj koji je odmakao dalje nego vi na putu samospoznaje, terapeut, guru, neko koga ste upoznali ili pronašli na internetu. Neko ili nešto što dopire do vas i poručuje vam da prestanete da tražite opravdanja u okolnostima, izgovore za odugovlačenje, da se suočite sa svojim strahom, da sakupite hrabrost i iskoračite iz zone komfora. Možda to stalno govorite sami sebi i na intelektualnom nivou razumete zašto je to istina i zašto je dobro za vas. Međutim, samorefleksija znači silazak ispod nivoa intelekta, u emocionalne i psihološke dubine u kojima ćete pronaći potisnute sadržaje i osvešćivati nesvesne delove, zagaziti u mračne i zastrašujuće dubine, u kojima se možete izgubiti ako nemate vodiča. 

Povratne informacije 

Potrebno je da neko bude upućen u ono što želite da postignete i spreman da vam pruži povratne informacije, iskrene i direktne opservacije o vašem procesu, uputstva na šta treba više da obratite pažnju, a šta možda nije delotvorno i treba da promenite. To može biti mentor, ili neko koga poštujete i verujete mu, jer je već postigao ono što želite, neka vrsta instruktora, nadzornika za korekcije. U procesu kroz koji prolazite svakako ste sami i vi ste odgovorni za sve što vam se događa, ali niste usamljeni, niste jedina osoba na svetu koja radi na sebi isprobavajući puteve i stranputice i mnogo će vam značiti da imate nekog ko će vas podsećati na to, ko i sam pripada velikoj zajednici onih koji su prošli putevima koje ste vi tek počeli da istražujete i ko predstavlja očigledan primer ostvarenosti i postignuća. 

izvor:wannabe

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti