Trikovi koji će učiniti da se vaša kosa manje i sporije masti

Da li ste od tih ljudi kojima loša frizura negativno utiče na čitav dan? Jedan od najvećih neprijatelja svake frizure jeste masna kosa. Postoje različiti tipovi kose i svaki je problematičan na svoji način, ali jedan od najproblematičnijih je definitivno masna kosa.

To je kosa koja se toliko umasti da je možete prati svaki, svaki drugi dan. Uglavnom nema volumen zato što je isuviše slepljena. Teška je za oblikovanje, a i kada vam je masna, samo biste da je vežete u rep i sklonite sa lica. Postoje načini kako da se vaša kosa manje masti, a da joj ne poremetite PH vrednost, koja već nije u ravnoteži.

Nemojte je prečesto prati

Ovo je savet za masnu kosu koji niko ne želi da čuje, ali istinit je. Ako prečesto perete kosu, vaša kosa će se brže mastiti. Zašto je to tako? Često pranje kose uzrokuje da vaš skalp poveća proizvodnju sebuma, što rezultira time da se kosa još brže masti i tako upadate u začarani krug večito masne kose.

Šta možete da uradite? Produžite periode između pranja kose makar za jedan dan. Dakle, ako ste prali kosu svaki dan, počnite da je perete svaki drugi dan. Znamo, biće neizdržljivo i stanje će da se pogorša pre nego što postane bolje. Polako povećavajte periode između pranja za jedan dan i, nakon nekoliko meseci, vaša kosa će biti manje masna. Ovo je dug proces, ali vredi.

Balzam za kosu stavljajte na krajeve

Ovo pravilo možda već znate, ali mislimo da treba dodatno da se objasni. Kad stavljate balzam, držite se dalje od korena kose, izbegavajte čak i da stavljate balzam na sredinu, jer će se tako lako razmazati do razdeljka.

Balzam se stavlja da bi kosa mogla lakše da se raščešlja i da bi bila mekša. Dovoljno je da možete da prođete prstima kroz mokru kosu, nemojte natrpati previše balzama, jer je tako izvesno da će se i vaša kosa brže mastiti.

Nemojte koristiti previše šampona

Da li znate da je jedan od najčešćih razloga zašto je vaša kosa masna, taj što u njoj ima previše proizvoda. Vrlo je moguće da prilikom pranja kose stavljate više šampona, sa uverenjem da ćete tako bolje oprati kosu i da će ona na taj način biti manje masna. No, to je velika greška, jer previše proizvoda u kosi čini da ona bude teža, da se više lepi za teme, a samim tim i više masti.

Koristite sirće prilikom pranja

U flašu od litre stavite 300 mililitara sirćeta i 600 mililitara vode, i kada operete kosu – polijte je sa mešavinom vode i sirćeta. Ne morate sve potrošiti odjednom, to zavisi od gustine i dužine vaše kose. Najbitnije je da sirće dobro razlijete na korenu kose i tu ga umasirate. Tako masirajte kosu nekoliko minuta i onda je isperite hladnom vodom.

Pravite frizure

Defitnitvno preporučujemo da ređe perete kosu, jer će se vremenom tako manje mastiti, a taj period ćete lakše izdržati tako što ćete praviti frizure koje će skloniti kosu sa vašeg lica, a i ujedno se neće toliko videti da je kosa masna. To mogu biti pletenice – što su pletenice sitnije, to će se kosa sporije mastiti. Takođe, možete je vezati i u laganu punđu. Nemojte je previše zatezati, jer će se videti da je masna i ujedno ćete povećati šanse da kosa počne da vam se kida.

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti