Ovo je savršena skin care rutina – možete je postići u samo 5 koraka

Kad god počnemo da razgovaramo o nezi kože – oblije nas hladan znoj. Čini nam se da nega kože postaje zaseban ogranak nauke, jer o njoj učimo toliko novih informacija – kao da se spremamo za ispit. Sa raznih strana do nas stižu informacije o proizvodima koje treba da koristimo, o načinu njihovog nanošenja, kao i o tome kako će uticati na našu kožu. Previše!

Svako ko je imao, ili ima problematičnu kožu, prošao je period eksperimentisanja kada je skin care rutina u pitanju. Sate i sate proveli smo na internetu, u istraživanju i zapisivanju informacija o svojoj koži. Prvo je bilo potrebno utvrditi koji tip kože imamo, odnosno da li je ona suva, kombinovana ili masna. A kada smo to učinili, shvatili smo da sa tim znanjem možemo da uradimo samo jedno – da isprobamo sve što smo naučili, što je najduži proces. Iako čitamo iskustva onih koji imaju isti ili sličan problem kao mi – tek nakon što isprobamo ono što je njima odgovaralo, otkrićemo šta, zapravo, najviše godi našoj koži.

Skin care rutina – 5 koraka

Svako kreira svoju savršenu skin care rutinu koristeći uređaje i preparate koji su najbolji za potrebe njegove kože, a mi vam u nastavku možemo pomoći da svoju skin care rutinu svedete na minimum – fokusirajući se samo na ono što vam je zaista potrebno.

Prvom koraku ćemo prići uz misao da ste već dobro upoznati sa svojim tipom kože. Ako podrazumevamo da to već znate, onda podrazumevamo i to da u svom kupatilu već imate određene preparate koje koristite – samo je pitanje da li ih koristite na pravi način i pravilnim redosledom. Razgovaraćemo o dnevnoj i noćnoj nezi kože, kao i o tome šta je najvažnije koristiti na dan, a šta za noć.

Korak 1

Svaka dobra nega kože počinje korišćenjem umivalice. Možete koristiti gelaste, na bazi mleka ili penušave umivalice – ono što je važno je da njihova takstura prija vašem tipu kože. Pojedine umivalice su malo agresivnije od drugih i one se preporučuju za kožu koja je sklona upalnim procesima. Umivalice koje su na bazi mleka su najslabije i njih bi trebalo da koristite ako imate suvu kožu.

Ono na šta dermatolozi skreću pažnju jeste da bi trebalo da se potrudimo da ne isušujemo kožu preparatima, pogotovo umivalicama koje umeju da budu veliki neprijatelji kože – ukoliko ne odaberemo “onu pravu”. Zato je najpametnije da koristite slabije, manje intenzivne umivalice, ali da uz njih upotrebite i određeni uređaj koji će se pobrinuti za to da vaša koža bude dobro umivena.

Korak 2

Sada predajemo štafetu uređajima koji mnogo bolje umivaju naše lice od nas. Ovde, međutim, dolazi do male zabune. Uređaji se ne koriste kako bismo “izmučili” kožu umivanjem, već, upravo suprotno. Dobri uređaji su napravljeni tako da znaju koji pritisak i intenzitet je savršen za kožu lica – zbog čega će sa površine vaše kože ukloniti samo višak sebuma i izumrle ćelije.

Korak 3

Ovaj korak se odnosi i na dnevnu i na noćnu skincare rutinu i podrazumeva duboku hidrataciju. Verujem da ste svi već počeli da pevate dobro-nam-poznatu-pesmu ali, zaista, sve je u hidrataciji. Svako treba da pronađe savršenu hidratantnu kremu za svoju kožu i da je nanosi kako ujutru, tako i uveče. Hidratacija kože je ključna i za one koji imaju masnu kožu, iako oni često greše, misleći da takvom tipu kože nisu potrebne kreme.

Korak 4 – samo dnevna nega

Četvrti korak se odnosi samo na dnevnu negu i sigurni smo da ste million puta čuli ovo, ali moramo da ponovimo – SPF. Nanošenje kreme sa SPF-om spasiće vašu kožu od prekovremenog starenja. Kada govorimo o SPF-u, važno je da napomenemo da je kremu za sunčanje potrebno nanositi i leti i zimi. Neretko zaboravljamo da nam je od sunčeve svetlosti potreban samo vitamin D, ali da jačina kojom nas sunce greje nije zdrava po našu kožu, zbog čega je ključno da nanosimo kremu svakoga dana.

Skin care rutina 5 koraka – samo noćna nega

Poslednji korak se odnosi na noćnu negu kože. Uz umivanje i nanošenje hidratantne kreme na čisto lice – završili ste gotovo 70% nege. Ono što sledi, možete prilagoditi svom tipu kože. Ukoliko želite, možete da koristite ulja za negu kože ili pak odgovarajući serum. Preporuka sa kožu u dvadesetim i ranim tridesetim godinama je retinol, a trik u njegovom korišćenju je da počnete sa malom količinom, a zatim je je postepeno povećavate.

izvor:wannabe

Podeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti