STARA POSLASTICA NA NOVI NAČIN: Tri fantastična recepta za palačinke

Svi vole palačinke – lako se spremaju i možete ih filovati na hiljade maštovitih načina. Slane palačinke mogu biti ručak, a slatke desert i samo od vašeg ukusa zavisi šta želite da isprobate, ili ponudite gostima. Predlažemo vam tri recepta za ukusne, raskošne i primamljive slatke palačinke.

Karamelizovane palačinke sa ananasom

Da biste ispekli palačinke, treba vam 125 grama brašna, jedno umućeno jaje i oko 300 mililitra mleka. Za fil vam treba limenka ananasa (oko 500 grama kriški i soka), 2 kašike smeđeg šećera, 100 mililitra Malibu likera, 4 do 6 kašika kokosovog jogurta, kokosov čips za ukrašavanje.

Priprema:

Da biste umutili testo za palačinke, stavite brašno i prstohvat soli u dublju posudu, napravite udubljenje u sredini i sipajte jaje. Počnite da mutite dodajući postepeno mleko, dok smesa ne bude glatka i gusta. Ostavite smesu da se „odmori“ u frižideru petnaestak minuta.

Stavite tiganj da se zagreje na jakoj vatri, ocedite kriške ananasa i pospite ih šećerom a zatim poređajte na vruć tiganj tako da pošećerena površina bude dole, na tiganju. Potrebno je par minuta da šećer počne da se karamelizuje i kad to primetite, okrenite kriške i pržite još par minuta, a zatim iz izvadite na tanjir. Vratite tiganj na vatru i sipajte Malibu liker, krčkajte ga oko 5 minuta, dok se ne smanji za dve trećine, zatim sipajte sok koji je preostao od ananasa. Krčkajte još pet minuta, dok se ne napravi gust sirup i sklonite tiganj sa vatre.

Spremite tiganj za palačinke – podmažite ga uljem (koristite komad kuhinjskog ubrusa da dobro podmažete celu površinu) i zatim kutlačom sipajte smesu dok istovremeno okrećete tiganj, kako bi se smesa lepo i ravnomerno razlila. Potrebno je par minuta pečenja, da se uhvate ivice i onda možete okrenuti palačinku – kuhinjiskom lopaticom, ili jednim virtuoznim potezom kojim prevrćete palačinku u vazduhu (ovo zaista nije teško, pokvarićete možda samo jednu ili dve palačinke, dok ne „uhvatite ruku“). Ispecite svu smesu (jedna kutlača – jedna palačinka), a zatim ih nafilujte kriškama ananasa, prelijte ih pripremljenim sirupom i ukrasite kokosovim čipsom.

Torta od palačinki sa bananama i burbonom

Ovo je zaista raskošan recept, kojim možete zadiviti društvo u nekoj posebnoj prilici – torta od palačinki će baciti u zasenak sve torte koje je vaše društvo ikada probalo. Da biste je napravili, potrebno vam je oko 45 minuta, a zatim je potrebno još neko vreme da se ohladi. Dakle, možete je pripremiti i dan unapred, ali i tokom popodneva, da bi uveče bila spremna za služenje.

Od sastojaka za fil, potrebne su vam 4 vrlo zrele banane, pola kilograma maskarpone sira, 2 kašike javorovog sirupa, dva puta po 200 mililitra slatke pavlake i 6 kašika burbona. Za strukturu torte, potrebno vam je tridesetak gotovih palačinki pečenih u širokom tiganju (prečnika najmanje 23 cm). Biće vam potrebno i 6 listova želatina, 100 grama pekam oraha i tri kašike smeđeg šećera.

Priprema:

Banane, maskarpone sir, pavlaku i javorov sirup umutite mikserom, dok ne dobijete glatku smesu. Omekšajte listove želatina u hladnoj vodi oko 5 minuta, zatim iscedite višak vode, stavite u šerpu srednje veličine sa dve kašike vode i istopite na veoma laganoj vatri – nemojte dozvoliti da proključa. Dodajte fil od banana u šerpu sa želatinom i mešajte da se sve sjedini i zatim procedite kroz sito. Ako imate odgovarajući kalup za tortu, slažite palačinke u kalup, a može poslužiti i lonac odgovarajuće dubine.

Premažite prvu palačinku sa malo mešavine od banane (oko 3 kašike), a zatim stavite malo slatke pavlake (iz pakovanja koje niste upotrebili za fil) pa još malo mešavine, tako da cela palačinka bude tanko prekrivena sa tri sloja. Ponovite postupak sa preostalim palačinkama, ali gornju nemojte premazivati. Ostavite trećinu mešavine da kasnije premažete tortu.

Prekrijte gornji sloj prozirnom folijom – bilo bi dobro da tortu malo pritisnete odozgo, ako je u kalupu, da bi bila kompaktna i oblikovana. Ostavite da se ohladi sat ili dva (u frižideru) a zatim okrenite (tako da donja palačinka sada bude gornja) na poslužavnik za serviranje i premažite tortu odozgo i sa strane preostalim filom. Vratite je u frižider na još sat ili dva da se potpuno stegne i izvadite je pola sata pre služenja. Za serviranje, izgnječite grupo pekam, pomešajte ga sa smeđim šećerom i pospite preko torte.

Palačinke u sosu od mandarine

Recept je za četiri osobe i treba vam malo više od pola sata, da biste pripremili četiri porcije. Ako spremate za više osoba, udvostručite sastojke iz recepta.

Za palačinke vam treba 110 grama brašna, kašičica šećera u prahu, jedno jaje lagano umućeno, 300 mililitra mleka, 20 grama rastopljenog putera i dodatak za pečenje, rendana kora od dve mandarine.

Za sos 3 kašike meda od cvetova narandže (ako ne možete da nađete ovaj med, uzmite neki drugi aromatičan med), sok od 5 mandarina, sok od jednog manjeg limuna, 50 grama putera na kockice, 4 kašike Cointreau likera, 2 kašike rakije.

Priprema:

Napravite smesu za palačinke, kao u prvom receptu – u brašno dodajte šećer u prahu, prstohvat soli, napravite udubljenje i dodajte umućeno jaje i mutite dodajući postepeno mleko, dok ne dobijete glatku smesu. Umešajte otopljeni puter i narendanu koru mandarine i ostavite petnaestak minuta.

Zagrejte tiganj za palačinke premazan puterom i pecite tanke palačinke odmerene kutlačom. Palačinka je gotova sa jedne strane kada ivice porumene i onda je treba okrenuti i još malo peći. Napravite osam palačinki.

Sos napravite tako što ćete sipati med u veliki tiganj i zagrevati ga na srednje jakoj vatri oko 3 minuta. Kad počne da menja boju (postane tamno-ćilibar), sklonite sa vatre, dodajte sok od mandarine, limunov sok i kockice putera. Dobro promešajte i vratite na vatru dok smesa ne proključa, sklonite tiganj sa vatre, dodajte liker i promešajte da se sjedini, a zatim poređajte u tiganj palačinke presavijene na četvrtine. Prelivajte ih sosom iz tiganja da se natope i zagreju, a zatim odnesite tiganj za sto. Zagrejte rakiju u manjoj kutlači ili šerpici na laganoj vatri, pa zatim pažljivo zapalite (dugom šibicom) i prelijte po palačinkama u tiganju. Poslužite odmah, sa malo krema ili sladoleda od vanile, ako želite.

izvor:wannabe

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti