Prelep stan u Pančevu pokazuje zašto je zakon za enterijer – belo, belo, belo

Nordijski duh uređenja u fenomenalnom pančevskom stanu.

Kad je renovirala svoj stan u Pančevu, Ivana Palalić odlučila se za hrabro rešenje, koje je dugo priželjkivala: da čitav prostor ispuni nameštajem i detaljima u svetlim tonovima.

Nije se pokajala – njen dom je sada prozračno, ukusno dekorisano mesto koje podseća na skandinavske enterijere.

Neka bude svetla

Stan Ivanine porodice nalazi se u širem centru Pančeva. Izvorno je imao 63 kvadratna metra, ali su pametnim renoviranjem uspeli da ga prošire na oko 85 kvadrata. Kada su tek kročili u stan, zatekli su čudan, nepovoljan raspored prostorija, koji im nikako nije odgovarao. Bio je tu dnevni boravak sa malom dečijom sobom, spavaćom sobom, trepezarija se gubila, a imali su i dve veće terase.

„Rešili smo da otvorimo sve što može da se poruši u stanu, da bude otvoren koncept i da žrtvujemo najmanju sobu koja je trebalo da bude dečija. Želeli smo da od spavaće sobe napravimo dnevni boravak, od najmanje dečije sobice trpezariju, a dnevni boravak da zapravo bude naša spavaća soba. Totalno smo okrenuli raspored“, priča nam Ivana.

Stan je u potkrovlju, koje je kasnije iskorišćeno na najlepši mogući način. Kad su saznali da Ivana nosi drugu devojčicu, odlučili su da će ćerke odrastati zajedno u neobičnoj sobi.

„Gipsom je bio zatvoren izlaz na potkrovlje, pa smo mogli jednog dana da ga pretvorimo u dečiju spavaću sobu s kupatilom i povećamo kvadraturu. Kad se popne uz stepenište, otvorena je sobica, ima toalet i blizu je 40 kvadrata“, opisuje Ivana.

Dok danas stan „diše“ i zrači posebnom, mirnom atmosferom, nekada nije bilo tako. Ivana priznaje da je na početku lutala s bojama i pravcima uređenja.

„Stan je bio dosta ozbiljno uređen za naše godine, kao da tu živi neki stariji par. Volela sam da unosim boje u prostor. Prvi put je to bila neka vanila, a drugi put kad smo krečili neka topla boja mesa koja je vukla na roze. Garnitura je bila tamno braon, nameštaj je bio taman i zatvoren. Te boje su smanjili prostor“, priča Ivana.

Nakon što su tamni nameštaj zamenili svetlim, stan izgleda mnogo veće i otvorenije.

„Garnitura u dnevnom boravku je kožna i prljavo bela. To sam želela još prvog dana, ali smo znali da je to teže održavati. Ali nisam se pokajala, a suprug me je podržao. Ja sam Devica u horoskopu, a Device vole higijenu, da čiste i briskaju. Traži češće brisanje i usisavanje, ali kada uživate u tome nije teško“, kroz osmeh priča Pančevka.

Nameštaj su pronašli kod domaćih proizvođača, a sve ostalo – police, etažere, klub stočić – pravili su sami.

„Tata nije stolar, ali je vešt i ima solidne alate, pa je uspevao da moje ideje i želje pretvori u realnost“, kaže Ivana, dodajući da je to odličan način da prostoru date lični pečat.

Saveti za malu kućnu džunglu

Ivana voli svedene, čiste linije, ali i rustične detalje, koji unesu toplinu.

„Volim drvo da provučem u nekim tragovima, da prostor ne izgleda uštogljeno i sterilno. Postižem ušuškanost detaljima, mahom zbog jednostavnih linija, s malo drveta i stakla. Uz jastučnice ili neki prekrivač, saksije i manje detalje, unesem promenu kad se zasitim. Ali nema toliko brzih promena. Nisam ljubitelj crne niti jarkih, vatrenih boja, jer nisam takvog temperamenta. Uglavnom su to nežne, mirne boje, koje zelenilo oplemeni“, opisuje Ivana.

Upravo su biljke važan deo njenog enterijera – Ivana ih obožava i idu joj od ruke. Šta god da proba da uzgaji, uspeva joj. Pomaže što je Ivanin stan istočno orijentisan, pa ima dosta svetla.

Kako ima puno iskustva s biljkama, podelila je nekoliko svojih zanimljivih saveta.

„Za početnike, koji ne znaju mnogo o biljakama, nešto što je lepo, raskošno, a ne traži previše pažnje i zalivanja, pa čak ni svetlosti, jeste zamija. Dovoljno je da se setite dva puta u mesec dana da je zalijete, a ne mora ni da se presađuje. Može da poraste poprilično, a ne traži brigu – a kažu i da donosi novac, pa je lepo pokloniti je nekome na useljenje. Takođe, jako zahvalna biljka je i krasula – možete je smestiti u bilo koji kutak, ona će napredovati“, priča Ivana.

Najzad, Ivana je iz svojih grešaka pri uređenju stana puno naučila – a spremna je da podeli ključne savete.

„Nemojte eksperimentisati previše s bojama, posebno za najveće površine stana. Birajte najsvetlije tonove – ako zanemarimo belu, neka to bude neka bež ili svetlija nijansa sive. Koliki god ga je prostor, delovaće veći. Nameštaj može biti oker ili siv, nešto što neće zatvoriti prostor“, kaže.

„Ako ste podstanari, uvek se vodi polemika da li trošiti novac na uređenje tuđeg stana ili biti strpljiv pa čekati trenutak kad možete sebi da priuštite dom. Možda uložiti malo da ga opremite tako da vam prija, da se ne osećate kao u tuđem stanu i da volite da uđete u taj prostor. Recimo, neki povoljniji i zamenjivi nameštaj, ili kvalitetniji koji ćete poneti sa sobom. Tepisi su prenosivi, kao i komodice i ormarići. Napravite sebi da vam bude udobno“, zaključuje Ivana Palalić.

izvor:bliczena

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti