Ako imate malo vremena, evo kako da brzo i lako održavate svoj dom urednim

Ribanje kuće/stana nije za svakog uživanje. Neko voli da izdvaja vreme za to, pusti muziku, navuče rukavice i baci se na čišćenje. Dok neko drugi mrzi to da radi i uvek će izbegavati, ili nikada nema dovoljno vremena. Kada su u pitanju saveti za čišćenje kuće, ključ svih trikova je da ne dopustite da se prljavština nagomila.

Povežite čišćenje sa drugim aktivnostima

Nemojte odvajati čišćenje od drugih aktivnosti, jer je onda manja mogućnost da ćete čistiti. Na primer, kada operete ruke i primetite da se umivaonik zaprljao, sipajte malo sredstva za čišćenje i protrljajte sunđerom. Isto ponovite na nekoliko dana. To će vam oduzeti ne više od dva minuta, pošto umivaonik nikad neće biti zaista prljav, već ćete ga samo održavati, a nećete imati osećaj da trošite vreme.

Isti slučaj je i sa ribanjem kade ili tuš-kabine, samo je prebrišite abrazivnim sredstvom i sunđerom. Krpom skupite vodu sa stakla. Ništa od toga ne oduzima previše vremena kao ribanje. Ako počnete u svoje svakodnevene aktivnosti da ubacujete čišćenje, vaš stan će uvek biti čist i nikad nećete odvajati vreme za ribanje čitavog stana, samo ćete održavati njegovu čistoću.

Dajte sebi kratke zadatke

Dok čekate da se skuva ručak, umesto da se uhvatite telefona i počnete da skrolujete po društvenim mrežama, preporučujemo vam da odaberete šta ćete da očistite. Možete samo pokupiti prašinu sa police, oribati sudoperu, oprati sudove. Neka to bude neki zadatak koji vam zaista neće oduzeti previše vremena, ne više od 15 minuta, a opet će učiniti vašu kuću čistijom.

Držite sredstva za čišćenje svuda po kući

Možda vam se nekada desi da pomislite da nešto možete oribati na brzinu, ali vam nešto drugo skrene pažnju i na to sasvim zaboravite. Nemojte držati sva sredstava za čišćenje na jednom mestu. Ona su obično smeštena u kupatilu, ili u kuhinji.

Svako sredstvo za održavanje čistoće držite tamo gde treba da se čisti. Na primer, krpu za prašinu na polici ili blizu nje, sredstva za ribanje na kadi, sredstvo za dezinfekciju blizu WC-šolje. Možete kupiti više istih sredstava ili krpa za prašinu i prozore. To će vas stalno podsećati da čistite i primetićete da će vaš dom zaista biti čistiji.

Olakšajte sebi organizaciju

Da li vam je ormar uvek neorganizovan, ili vam je odeća uvek zgužvana? Da li vam se dešava da samo izvučete jednu majicu iz složene gomile i da se sve rasturi, a nemate vremena da tog trenutka sve sredite? Možda treba da promenite način na koji organizujete stvari.

Organizujte tu fioku sa šminkom uz pomoć separatora, ili kupite korpice kojima ćete je “podeliti”. Za organizovanje odeće preporučujemo organizatore. Sve će biti urednije ako podelite na manje delove, a ne slažete na gomilu. Takođe, pronađite alternativne načine slaganja odeće.

Uključite TV dok čistite

Najlakši način da čišćenje ne bude zadatak jeste da učinite da vam bude zabavno. Pustite seriju koju ste već gledali, kako vam ne bi skretala pažnju i pustite muziku. Igrajte dok čistite pod mopom. Čim je zabavno, odmah će vam biti lakše.

Uvek sve vraćajte na svoje mesto

Pojeli ste hranu i mrzi vas da odmah operete sudove ili ih stavite u mašinu? To je najbrži način da natrpate sudoperu. Dakle, operite ih odmah nakon jela ili uključite mašinu kad je puna.

Dakle, odmah vraćajte stvari na svoje mesto. Kada nešto pojedete, odmah bacite ambalažu u kantu, kada se presvučete, odmah spakujte i odložite odeću. U suprotnom će se sve samo gomilati, a čim imate gomilu nečega, biće vam teže da je raščistite.

izvor:wannabe

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti