Stvari koje vaša svekrva nikad ne bi trebalo da vam kaže

Susret dve porodice može biti sudar civilizacija, kulturni šok, i svi moraju naučiti da se ponašaju pristojno i da nauče osnovne komunikcaione metode koje praktikuje „suprotna“ grupa. Svekrvama nije lako, kao ni taštama – one su subjekti svih stereotipa o porodičnim odnosima, koje bi trebalo da barem počnemo da prevazilazimo. Setite se toga kad jednog dana postanete svekrva (ili tašta), a u međuvremenu, imajte na umu ono što ne bi trebalo da čujete od majke svog izabranika, a što svekrve u popularnim komedijama stalno govore. I da, ponekad je zaista neophodno da suprug stane na vašu stranu.

„Ja ću mu uvek biti na prvom mestu…“

Svekrva iz neke komedije je ovo sigurno rekla, a onda se nastavio komičan zaplet. Vaša vam možda neće reći otvoreno, ali će na mnogo suptilnih načina nastojati da pokaže da je ona i dalje glavna žena u životu svog sina. To je zaista naporno i dosadno i problematično i ne treba tome da budete izloženi, a vaš suprug to mora da uvidi i razume. Nekako ćete izaći na kraj sa majčinom posesivnošću, ako i on to čini, ali ako se povinuje i povlađuje majci, onda imate problem.

Dobro si se udala…“

To je način da se istakne položaj porodice u koju ste ušli i da vam se stavi do znanja da postoji sumnja da ste to učinili iz koristi i to je krajnje bezobrazno. U ovoj situaciji neophodna je intervencija vašeg supruga, on je taj koji svojoj majci, porodici i svetu treba da kaže da ste vas dvoje samostalni i ravnopravni i da ste se venčali jedno sa drugim, a ne sa nasleđem svog partnera.

Majka te nije dobro vaspitala…“

To nije samo uvreda upućena vama, već i vašoj majci i porodici. Možda niste imali nekog ko bi vas dobro vaspitao, a možda je vaša svekrva samo arogantna i neosetljiva osoba. Međutim, ona je verovatno uradila nešto dobro, pošto joj je sin super i vi ga volite, što joj možete i reći, možda će vas čuti.

„Ja sam odgajila troje, ja znam kako se to radi…“

Ona je odgajala svoju decu i sigurna je da su njene metode najbolje i najispravnije – ako vaše vaspitanje proziva u tom kontekstu, aludirajući na to da ćete biti loša majka, ili da ćete naškoditi svojoj deci, morate prekinuti aranžman u kome vam ona pomaže oko dece, ili ih redovno čuva. Odnosi između baka i unuka mogu biti dirljivi i topli, ali ponekad je najbolje za vas i za vašu decu, da ih čuva neko van porodice.

Kada ću dobiti unuke?!“

Možda vas u poverenju pita i da li je sve u redu, i da li uopšte radite na tome, što je jednako neprijatno i predstavlja mešanje u vaš život. Međutim, svekrva to ne vidi tako – ona je prirodno umešana u vaš život, jer je majka vašeg muža i baka vaše buduće dece. Ona svakako ima položaj dostojan poštovanja, na koji treba da joj ukažete, ali svojim pokušajima da se meša u vaš život i zadiranjem u vašu privatnost neće učiniti ništa dobro ni za svoj položaj, ni za sreću svog sina i to treba da joj kažete, jasno i nedvosmisleno. I dodajte da ćete je obavesiti kada bude bilo novosti, ona ih neće ubrzati svojim nestrpljenjem.

„Mislim da bi trebalo malo da smršaš, ugojila si se…“

A možda vam i kaže da njen sin najviše voli jela koja vi ne umete da spremite, ili da ste se ugojili, ili da treba da smršate, ili pravi aluzije na to da sada ne biste mogli da stanete u venčanicu, ili čak primećuje da joj je sin smršao. Ona je možda zabrinuta zbog vaše forme i domaćičkih performansa, jer je to njena predstava o tome šta je potrebno ženi da bi se dobro osećala i imala skladan brak. Pokušajte to da ignorišete, ako vam šalje poruke elektronskim putem, a ako vam se obraća direktno i nametljiva je, budite i vi direktni i recite joj da vama nije važna kilaža, kao i da se vi ne opterećujete onim čime se ona opterećuje, da se svom mužu baš sviđate i da naizmenično kuvate i delite i ostale kućne poslove. Možda ćete je šokirati, ali moraće o tome da razmisli.

izvor:wannabe

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti