Ovo su 5 KLJUČNIH VEŠTINA koje će deci trebati u BUDUĆNOSTI: Uz njih će postati USPEŠNI i stabilni ljudi

Rano detinjstvo je najkritičniji period u životu deteta, jer se tokom njega razvija većina veština i stavova. Stručnjaci kažu da je veoma važno da u tom periodu deca formiraju pet osnovnih veština kako bi se postali uspešne odrasle osobe.

„Da bismo postigli pravi mir u svetu, trebalo bi da počnemo sa svojom decom“ govorio je Mahatma Gandi. Ovo je bilo verovanje najmudrijeg duhovnog vođe Indije, u vezi sa veštinama i vrednostima koje treba da usađujemo deci kao čuvarima nađeg nasleža. Ova fraza krije istinu, koja ide dalje od naših duhovnih uverenja i dokazana je naučnim studijama.

Ključna uloga ranog obrazovanja

Stručnjaci objašnjavaju da svako dete mora da bude podržano da od malih nogu donosi sopstvene odluke, kako bi sutra postalo moćan učesnik u svom društvu i izgradilo zdraviju i prosperitetniju budućnost.

Tokom prvih nekoliko godina života, svake sekunde se formira više od milion neuronskih veza u mozgu deteta. Konkretno, period između rođenja i treće godine je period brzog razvoja mozga, kada se prave milijarde veza i deca usvajaju obrasce koji će imati veliki uticaj na njihovu budućnost.

Shodno tome, mnogi stručnjaci tvrde da prve godine života deteta mogu imati doživotne fizičke, društvene i emocionalne efekte, a pozitivna iskustva i zdravo okruženje mogu pripremiti malo dete za dinamičan i uspešan dalji životni tok.

U tom kontekstu, nezavisna globalna organizacija, Svetski ekonomski forum, nedavno je otkrila pet važnih veština koje će deci trebati u budućnosti da bi tokom kasnijeg života bili uspešni.

Prva veština je kreativnost

Proizvođač igračaka, Lego, rekao je da je to veoma važna veština za decu jer im pomaže da „rešavaju važne probleme na nove načine i kostite svoju maštu u različitim oblastima“.

Digitalne veštine su druga tačka

Evropska komisija je ovo navela kao veoma bitan faktor, a radi se o sposobnosti savladavanja novih oblika digitalne tehnologije, posebno dizajna algoritama i manipulacije podacima.

Treća veština je saradnja

Komisija je izjavila da saradnja igra važnu ulogu kao sposobnost da se harmonično koegzistira sa drugima radi obavljanja složenih zadataka u profesionalnim i neprofesionalnim okruženjima.

Građanin sveta je četvrta karakteristika

Stručnjaci su naveli da je ovo vrlo bitna stavka koju treba da usađujemo svojoj deci, uglavnom zato što krije vrednost poštovanja drugih kultura, kao i spremnost na prihvatanje različitosti, jednakosti i uključenosti u društvo.

Upravljanje životnom sredinom

Poslednja, ali ne i manje važna kvalifikacija, koja se odnosi na razumevanje krhkosti prirodnih ekosistema i načina na koji možemo da komuniciramo sa njima na održiv način.

Nakon objavljivanja gore navedenih veština, UNICEF je naveo da je manje od polovine mladih u svetu na putu da stekne ove veštine potrebne za napredovanje u njihovom ličnom i profesionalnom razvoju, kao i svakodnevnom životu.

izvor: žena blic

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti