Božur – Cvet koji krasi svaki carski vrt i donosi sreću

Leto je vreme za uživanje u svakom smislu, a posebno u čarima prirode koja buja i cveta i čini da svet oko nas izgleda lepše. A kako bismo mogli da uživamo u svemu tome u svakom smislu, možemo da napravimo mali kutak raja u našoj bašti, zato su božuri pravi izbor za to.

Bilo da ih uzgajate u bašti ili u saksiji, već sledeće godine božuir će da vas obraduju krupnim, mirisnim cvetovima i nastaviće da cvetaju narednih petnaest godina. Ova biljka je poreklom iz Kine, gde se najpre uzgajala u carskim vrtovima.

Iako su jedna od najstarijih gajenih biljaka, božur je u Evropu dospeo pre dvesta godina, i tek poslednjih decenija uživa zasluženu popularnost.

Imaju krupan cvet, jednostavan ili pun, prečnika koji ponekad prelazi 15 centimetara, s laticama koje mogu da budu bele, roza, žute, crvene i ljubičaste boje, dok je plod u obliku meška s krupnim semenkama. U zavisnosti od vrste, cveta od sredine maja do polovine juna, što traje oko mesec dana, a prelepe krunice, koje su, inače, omiljeno rezano cveće, dugo ostaju sveže u vodi.

Veruje se da božur donosi sreću ženama, i blagostanje u celu porodicu. Određeni oblik božura, poznat i kao „biljka Paeonia“, vekovima je deo istočne tradicionalne medicine, pa se smatra biljkom koja tera negativnu energiju i zle duhove.

Postoji nekoliko različitih vrsta božura, a zeljasti božur je jedan od poznatijih, on ima zelene izdanke koji na jesen venu i u proleće ponovo niču iz korena, a naraste do metra. Osim toga, tu su i žbunasti drvenasti božuri, koji dostižu visinu i do metar i po, a s dolaskom hladnijih dana suši im se lišće. Na tržištu se svake godine pojavi na desetine novih hibrida, bilo da je reč o zeljastim ili drvenastim božurima.

Božur je cveće koje uspeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umerene vlage. Otporan je na niske temperature i u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava.

Božur može da se razmnoži iz semena koje, međutim, sporo klija, pa je potrebno dve do tri godine da se dobije biljka koja će procvetati tek pet godina nakon setve. Stoga se ovakav način stvaranja mladice retko primenjuje. Zeljasti božur razmnožava se deobom bokora, svake četvrte godine, početkom proleća ili u ranu jesen nakon što listovi uvenu.

Prvo treba pažljivo skinuti zemlju, pa isprati bokor i podeliti ga oštrim nožem vodeći računa o tome da svaki deo ima po tri vršna pupoljka. Podeljeno korenje sadi se na rastojanju od najmanje metar. Drvenasti božuri razmnožavaju se reznicama (kad biljka precveta) ili kalemljenjem (u avgustu). Božur ne zahteva nikakvu posebnu negu: ako se posadi na prikladno mesto, iz godine u godinu, imaće sve krupniji i bujniji cvat.

izvor:bliczena

Podeli:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

NAJČITANIJE

Social Media

NAJNOVIJE

Budite uvek u toku!

Prijavite se na naš mesečni newsletter!

Notifikacije vezane samo za novine u našem ženskom svetu :)

Kategorije

Povezane vesti